zo. 18.04 — 20:15 Hathor Consort & Lieselot De Wilde: 'Saints and Sinners'
Saints and Sinners - Vrouwen tussen hemel en aarde

In geschiedenisboeken lijken vrouwelijke componisten een zeldzame diersoort. Maar niets is minder waar in het Italië van de 17de eeuw.

Samen met de sopraan Lieselot De Wilde verkent het Hathor Consort de mooiste liederen uit het oeuvre van Italiaanse vrouwelijke componisten, waarin zowel liefde als devotie de luisteraar beroeren. 

Vrouwen aan de schrijftafel

In het 17de-eeuwse Italië was het vrijzinnige Firenze een van de eilanden waar mannen en vrouwen als gelijken werden behandeld. Vrouwelijke mecenassen stimuleerde er componisten als Francesca Caccini om hun buitengewone talent te ontwikkelen.

Een andere plaats waar vrouwen muziek schreven, was het klooster. De non Claudia Sessa kanaliseerde haar compositietalent in mystieke liederen als ‘Occhi io vissi di voi', waarin ze de verrukkelijke ogen van Christus aanbidt.

Ook Barbara Strozzi was een uitzonderlijk begaafde zangeres-componiste, maar ze moest het zonder klooster of rijke sponsor stellen. Haar woelige leven balanceerde voortdurend tussen het artistieke milieu en de prostitutie, wat doorschemert in haar uiterst theatrale en gevoelige muziek.

Muzikanten
Lieselot De Wilde (sopraan) en Hathor Concert met Lidewij Vander Voort, Annelies Decock (viool), Bart Jacobs (klavecimbel, orgel), Romina Lischka (basgamba, artistieke leiding)

Met je toegangsticket kan je het concert tot twee dagen erna (her)bekijken. Meer info over dit concert.